onsdag 3 november 2021

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SARS Emma Frans

 13 ΜΑΪΟΥ 2013.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SARS

Emma Frans

Εἰς τήν τελευταίαν ροήν εἰδήσεων, ἦτο δυνατόν νὰ διαβάσετε διὰ ἓναν νέον, θανατηφόρον κορονο-ιόν (Dn, Aftonbladet, SvD). Ὁ ἰός λέγεται ὃτι εἶναι παρόμοιος μὲ τὸν Sars/ΣΟΑΣ (σοβαρόν ὀξύ ἀναπνευστικόν σύνδρομον) ποὺ ἐκδηλώθη πρίν ἀπό δέκα ἒτη…», (τὸ 2003)

Χάρη στη σταθερή εργασία από τις αρχές ελέγχου των λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο, το Sars κατάφερε να σταματήσει την εξάπλωση της μόλυνσης. Λίγα χρόνια μετά το ξέσπασμα, ήμουν σε μια επίσκεψη μελέτης στο Σουηδικό Ινστιτούτο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (SMI) και μετά συμμετείχα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη σχετικά με το ξέσπασμα του Sars.

Το Sars ήταν ο πρώτος νέος ιός της χιλιετίας που μεταδόθηκε στα τέλη του 2002 από οποιοδήποτε ζώο στον άνθρωπο, το οποίο ζώο δεν είναι γνωστό. Τον Φεβρουάριο του 2003, ο ΠΟΥ ανέφερε ένα ξέσπασμα «άτυπης πνευμονίας» στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας. Στις 20 Φεβρουαρίου 2003, η ασθένεια περιγράφηκε για πρώτη φορά σε μια έκθεση από το Σουηδικό Ινστιτούτο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων και στη συνέχεια αναφέρθηκε ως SAL. «Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από τη νέα ασθένεια SAL» «Σύμφωνα με αναφορές, περισσότερα από 305 άτομα αρρώστησαν την περίοδο Νοεμβρίου έως δέκα Φεβρουαρίου 2003, εκ των οποίων τα 105 ήταν νοσοκομειακό προσωπικό. Πέντε από τους ασθενείς έχουν πεθάνει».

Η περίοδος επώασης (χρόνος από τη μόλυνση σε ασθένεια) για το Sars ήταν έως και δέκα ημέρες, πράγμα που σήμαινε ότι η μόλυνση εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο μέσω των ταξιδιωτών που μετακινήθηκαν αεροπορικώς, μεταξύ άλλων. Εκτός από την Κίνα, επηρεάστηκαν και χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς (βλ. χάρτη). Τα κρούσματα εκδηλώθηκαν κυρίως σε νοσοκομεία και μεταξύ του προσωπικού των νοσοκομείων. Μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη έκρηξη έλαβε χώρα στους κήπους Amoy στο Χονγκ Κονγκ. ένα γιγάντιο συγκρότημα κατοικιών που φιλοξενεί συνολικά 19.000 κατοίκους. Στους κήπους Amoy, βρέθηκαν 329 περιπτώσεις Sars. Αρχικά θεωρήθηκε ότι η μόλυνση μεταδόθηκε μέσω των κουμπιών του ανελκυστήρα, αλλά αποδείχθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα με τα συστήματα αποχέτευσης που πιθανότατα ήταν πίσω από το ξέσπασμα. Με την προσεκτική παρακολούθηση της εξάπλωσης της μόλυνσης, την απομόνωση ασθενών και την καραντίνα των ύποπτων φορέων, η «επιδημία Sars» σταμάτησε μετά από λίγους μόλις μήνες. Συνολικά, περίπου 800 άνθρωποι πέθαναν από το Sars.

Παρόλο που είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που ήμουν στη διάλεξη, θυμάμαι ιδιαίτερα πώς αναφέρθηκε ότι πιθανότατα δεν θα ήταν δυνατό να σταματήσει η εξάπλωση του Sars εάν το κύριο ξέσπασμα δεν είχε σημειωθεί στην Κίνα. Σε μια πραγματική δημοκρατία, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να αναγκαστούν υγιείς άνθρωποι που είχαν επαφή με μολυσμένα άτομα να τεθούν σε καραντίνα. Συνολικά περίπου 30.000 Πεκίνους τέθηκαν σε καραντίνα κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Και πάλι, ένας μικρότερος αριθμός ανθρώπων υποβλήθηκε σε ταλαιπωρία για να ωφεληθεί ένας μεγαλύτερος αριθμός. Σωστό ή λάθος? Τι νομίζετε;



Σχετικές συμβουλές για το σημερινό βιβλίο: Τύφλωση - Χοσέ Σαραμάγκο

Ενημερώθηκε 14/5 2013: Σήμερα η Aftonbladet γράφει ότι ο νέος ιός που μοιάζει με σαρς έχει στοιχίσει συνολικά 20 ζωές, εκ των οποίων οι 15 σημειώθηκαν στη Σαουδική Αραβία

https://www.emmafrans.se/infektionssjukdomar/historien-om-sars/

Platon af Hellas


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar